Beijin dag 3

Det kan vara svårt att veta vilka kläder man ska ha när man vaknar i ett svalt rum, alla tre väderapparna visar olika väder och det vi har att relatera till är att se om marken ser ut att vara torr eller blöt. Det blev kjol och linne idag vilket var alldeles lagom, hade kunnat ha en kofta för när regnet kom sänktes temperaturen ordentligt (ner till 24 grader istället för 30).  

Idag tog vi oss till Sommarpalatset. Det är en kejserlig sommarstuga byggd ungefär år 1200. Stugan har allt man kan behöva som kejsare; en sjö med båtar, en 3 km2 stor park, tempel, paviljonger och en liten nätt operascen. Som hittat när man är född in i Qingdynastin och ska underhålla folk från runt om i landet. Att bjudas till Sommarpalatset var en ynnest.  

1998 sattes Sommarpalatset upp på UNESCO:s världsarvslista. Tilläggas kan att utav dessa 3 km2 så utgör sjön Kunming Lake en tredjedel, sjön är konstgjord och det tog 10 000 man och 14 år att färdigställa sjön. Utmed en del av sjön finns en promenadgång med tak, oerhört praktiskt när det regnar.  

Vi spenderade ungefär 2 timmar med att ta trapporna upp till högsta toppen och sen gångvägen ner på andra sidan. När det är fint väder har man tydligen en ganska bra utsikt uppe från toppen, men idag var en disig dag och man såg inte så långt.  

När vi kände oss färdiga letade vi oss ut och bort mot tunnelbanan, vi stannade till för lite bakad potatis och kaffe innan vi tog metron till Silk marker. Något som jag sett framför mig som en myllrande marknad med allt från falska Chanel-väskor till silkesjalar. Det var det inte. Istället möttes vi av en mycket ordnad varuhusliknande byggnad på fem våningar med försäljningsbås. I taket och på båsen satt skyltar med en text om att detta var ett ordnat ställe, varorna har prislappar dessa gäller pruta inte. Ja men visst… Det prutades absolut men det var över lag ett ganska tråkigt ställe. Vi shoppade inget alls. Istället tog vi oss tillbaka mot hotellet, hittade en Chopstick Shop (säg det snabbt fem gånger) och en tebutik. Nu ligger vi nedbäddade med klockan ställd på 08.00. I morgon väntar en av resans höjdpunkter nämligen Kinesiska muren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *