Beijing dag 5

Sista heldagen i Beijing, i morgon är resedag och en väldigt vaken dag. Planet lyfter 14:50 och vi landar i Göteborg klockan 23:30, då är våra kroppar på en tidszon där klockan är 05:30. Inte sova på planet, inte sova på planet… 

Idag tog vi oss till södra änden av Himmelska fridens torg. Världens största torg med en yta på 220 000 m2. Nu är inte hela ytan öppen, Mao’s mausoleum räknas in i den ytan. Just Mao’s mausoleum valde vi att inte kika in i istället vandrade vi sakta upp möt den norra delen där monumentet över Folkets hjältar står och där porten till den Förbjudna staden finns.  

Den Förbjudna staden var under nästan 500 år helt stängd för normala okungliga människor. För att då komma in i staden som normal dödlig så fick man bli antingen konkubin eller eunuck. Konkubiner fanns det gott om i palatset då en gammal kinesisk tro menar att mycket sex håller kroppen ung. Eunuckerna var de enda männen förutom kejsaren som fick finnas i palatset nattetid, detta för att säkerställa att alla barn födda av kejsarnas hustrur och konkubiner var just kejsarens barn. Kinas kejsare ur Ming- och Qingdynastin styrde Kina inifrån den Förbjudna staden från 1421 till 1911 då revolutionen kom och knackade på dörren. Det är ett av Kinas mest besökta turistmål.  

Det tog sin lilla tid att vandra igenom palatset i värmen. Strålande sol från klarblå himmel och 33 grader varmt gör sitt. När vi tagit oss igenom gick vi ännu en bit till drakaffären Three Stone Kite. Enligt guideboken gjorde ägarens farfars far drakar till kejsaren. Vi hittade affären, en liten affär full av drakar i olika former och storlekar. Den vi hittade först hade inte gått att få med hem då den inte gick att fälla ihop och inte hade någon låda. Istället valde vi en lite drake (20×20 cm) som vi fick i låda och som vi tänkte rama in när vi kommer hem.  

Nu har vi haft lite sen siesta och ska strax ge oss iväg för lite middag och kanske lite shopping i min favoritaffär Pop Market.

Vi har haft en härlig semester i Kina men nu ska det bli skönt att komma hem till Haddock, huset och sängen.  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *