New York, New York


En vecka i New York var ett bra val av semester, men vi kanske skulle gjort den när det inte var 32 grader varmt. Vi landade torsdag eftermiddag, trötta och sega. På vägen in öppnade sig himlen och en åskstorm drog in över stan. Vi funderade lite på hur blöta vi skulle bli, vi hade lämnat regnjackor och paraply hemma. När vi klev upp vid vår tubnelbanehållplats var himlen blå och solen sken. Alla tecken på storm var borta. Efter påfyllnaden av lägenhetens kylskåp och lite kvällsmat så slocknade vi ganska direkt.

På fredagsmorgonen vaknade vi tidigt. En konsekvens av att New York ligger 6 timmar efter Sverige. Nu råkar jag vara expert på sovmorgon så vi somnade om en stund innan vi åt frukost. På agendan stod Frihetsgudinnan och Ellis Island.


Häftig upplevelse att se denna kvinna på riktigt. Hon står där stolt och rak i ryggen. Ellis Island var också häftigt. Vi fick syn på att man kunde söka i deras register över immigranter och bestämde oss för att leta upp min mormors bröder som emigrerade till Chicago på 1920- och 1930-talet. Vi hittade John Ragnar Johnsson men inte brodern Sten. Lite häftigt att läsa hans namn där. John passerade dock aldrig via Ellis Island eftersom man från 1924 fick börja ansöka från sitt hemland. Innan 1924 fick dock alla immigranter som anlände med en 2:a-klassbiljett ta vägen via Ellis Island för läkarkoll och intervju. Folk som kunde köpa en 1:a-klassbiljett ansågs kunna försörja sig i det nya landet och slapp långa intervjuer på ett okänt språk. Efter båtturen tillbaka från Ellis Island drog vi hem för kvällsmat. Riktigt smidigt att hyra lägenhet.


På lördag åt vi frukost och tog oss ner på södra Manhattan, förbi börsen och vidare till Pier 11. Där tog vi East River Ferry till Brooklyn för att besöka en matmarknad. Smorgasburg i Williamsburg. Ett 100-tal matbås med olika typer av mat. Det luktade ruskigt gott och det var svårt att välja lunchställe. Emil åt en lobsterroll och jag åt pommes från Home Frite.


När maten var uppäten ville Emil besöka Brooklyn Brewery. Där blev det ett besök i puben och en guidad tur bland ölfaten. Intressant att få lyssna till folk som är riktigt hängivna och intresserade. Efter besöket tog vi oss från Brooklyn tillbaka till Manhattan. Vi knatade runt vid Union Square och tog oss upp till Flatiron, en byggnad som ser ut som plattan på ett strykjärn, ett högt sådant. Jag hade då sjukt ont i fötterna så vi åt på ett ställe som heter Eataly, god mat. Eftersom jag hade så ont i fötterna var skoaffär en bra grej, vi tog oss till Skecher och jag köpte riktigt sköna (och snygga) skor.

På söndagen schema stod MoMA, Modern Museum of Art. Vi var där ungefär vid öppning och gick rakt in. Vi köpte biljetterna online vilket var smidigt. Det är att rekommendera. (Vi köpte även biljetterna till Frihetsgudinnan/Ellis Island online vilket kortade kötiden med några minuter.) Som vanligt på museum så bjuds det på konst och konstigt. Det som var häftigast att se var Claude Monets målning Agapanthus. En mycket vacker målning som Emil ansåg bli för dyr om vi skulle ta med den hem. Jag hittade en liten kopia i MoMA’s designbutik som fick lov att komma med. När vi var klara med MoMA var det dags för lunch och något som vi satte upp på listan innan vi åkte var picknick i Central Park. Iväg till Whole Foods och handla lunchpicknick och vidare till Central Park. Whole Foods är bra för där finns mycket glutenfritt och på vissa butiker finns även goda nybakade desserter och bakverk. Mums! Central Park var en lugn oas, eller i alla fall lugnare än ute på gatorna. New York sover aldrig och dagtid är det galet mycket folk i rörelse. Det märks tydligt när man tar sig fram på gatorna.

På måndagen tog vi det lugnt på morgonen, vi har hela tiden vaknat tidigt men det är skönt att skrota i lägenheten innan vi ger oss ut för dagen. Just denna dag stod High Line och Chelsea Market på agendan. High Line är ett nedlagt järnvägsspår som gjorts om till park. Spåren finns kvar men runt om och över har man planterat växtlighet. Det var något lugnare att promenera längs High Line. På vissa platser finns caféer och bänkar är utplacerade utmed hela sträckan. Vi gick ett tag innan vi tog oss ner och hittade en Starbucks för kaffe. Första dagen i stan beställde jag en varm latte, den drack jag aldrig upp och fortsättningsvis beställdes bara kallt kaffe. Det är svårt att dricka annat än kallt när det är upp mot 34 grader. Till lunch blev det mexikanskt från Chelsea Market. Nöjd Emil och jag kan också erkänna att det var ruskigt gott trots att det var lite starkt. Sedan var tanken att vi skulle ta oss till Soho för shopping men vi tog en sväng förbi 9/11 Memorial innan. För snart 15 år sedan kraschade två flygplan in i World Trade Center 1 och 2, platsen rensades upp och man har nu gjort två installationer. Minnesmärket består av två stora hål, hålen efter husgrunderna för de två tornen. Runt hålen finns namnen på alla avlidna i de attackerna som skedde. I hålen rinner vatten. Trots bruset som pågår runt är det en lugn plats. De är oerhört svårt att förstå det som hände och hur det har sett ut innan det blev en park.

Efter en stund så tog vi oss ifrån lugnet och ner i tunnelbanesystemet. Det är ett märkligt system men det har varit ett bra sätt att ta sig runt. Vi tog oss till Soho och till Converse-butiken. Min favoritbutik, kanske inte just denna eftersom personalen var mer upptagna av att prata med varandra än med kunderna. Det blev ändå två par skor köpta innan vi trötta gick den korta biten hem. Fast vi hann inte hem innan jag upptäckte en skylt med ett M. M, inte som i McDonald’s utan M som i Magnum! När det är varmt ska man äta glass. Det blev en av de dyraste och godaste glassarna jag ätit. Det visade sig nämligen vara en Magnumbutik där du designar din egen magnumsmak. Mums! Jag valde minimarshmallows, chokladströssel och guldflagor och Emil valde hasselnöt, krokant och kaffe. Svår att äta men så gott!

IMG_8583

Vi hade gått hem tidigare för att vila oss inför kvällsfoto från Hoboken som ligger på New Jersey-sidan men efter ett tag hemma öppnade sig himlen och det började regna och åska. Vi blev måttligt sugna på en kvällstur. Istället gav vi oss av på kvällsshopping. Det blev en slips till Emil och en matchande klänning till mig. Nu kommer vi vara så fina på våra vänners bröllopet i augusti.

Tisdag morgon och sista morgonen i lägenheten. Hon som vi hyrt av kom hem den dagen så vi hade bokat hotell sista natten i New York. Vi packade väskorna, fick faktiskt med allt, och tog oss längre norrut på Manhattan. Vi hade bokat in oss på ett hotell i närheten av Grand Central Station. Vi lämnade väskorna och begav oss just till stationen. En vacker gammal byggnad där mycket står kvar från förr. Där hängde vi en stund och fotograferade och skulle just gå därifrån då jag upptäckte att min klocka dött. Så praktiskt att det låg en Apple Store inne på stationen, vi gick dit och fick en tid för test av klockan 40 minuter senare. Det blev lunch på Shake Shack innan vi fick hjälp med klockan. När allt var fixat gick vi till hotellet och fick vårt rum, la upp fötterna en timme innan vi gick till Empire State Building.

Galet högt upp. Ungefär som när vi var upp i Finance Tower i Shanghai, fast detta var dagstid och en annan världsdel. Det var coolt att gå omkring uppe på observationsdäck och se ut över Manhattan. Det finns många höga hus i den stan men de såg så små ut uppifrån Empire State. 86 våningar upp kom vi och man såg långt. Efter ett varv och en hel del foton tog vi hissen ner, valsades igenom souvernirshoppen och tog sedan tunnelbanan till Hoboken. Vi käkade middag och såg sedan månen gå upp över Manhattan.

Vi känner oss riktigt nöjda med besöket i New York och har sett det vi ville se och gjort det vi ville göra. Vi känner inte ett sug av att åka tillbaka utan vill hellre se annat men vi kan rekommendera ett besök i denna stad som aldrig sover.

img_5040

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *