Shanghai dag 1 och 2

Klocka 17.00 torsdagen den 18 juni lyfte planet mot Köpenhamn där vi hade ett oroväckande kort byte innan vi bordade planer mot Shanghai. På planer fanns några västerlänningar och ungefär 200 kineser som ville byta plats med varandra och absolut inte tyckte det var viktigt att sitta ner när flygvärdinnorna bad om det. Efter några ilskna utrop satte de sig ner så att vi kunde taxa ut och lyfta. Efter tio timmar på ett obekvämt flygplan så landade vi på Pudong International Airport. Så skönt att sätta fötterna på fast mark! Det gick hyfsat smidigt att ta sig till hotellet, först via Maglev som är ett snabbtåg (430 km/timmen) och sen tunnelbana. Efter en kort promenad så klev vi in på hotellet och där i lobbyn satt Hjalmar och drack kaffe. Efter en dusch så var vi redo för stan och lunch. Vi tog första bästa lunchställe på en av alla gallerior som ligger på shoppinggatan East Nanjing Road.  

    Efter lunchen promenerade vi ner till The Bund där floden Huangpu River rinner. På andra sidan floden ligger Pudong som är stadsdelen där finanskvarteren ligger med sina skyskrapor i diverse former och höjder. Vi tog en tur med en hop-on-hop-off-buss med en busschaufför som körde som en galning (det gör visserligen resten av trafikanterna i Shanghai också). Via den bussturen fick vi lära oss att Pudong var för ungefär 15-20 år sen näst intill landsbygd och att man sedan bestämt sig för att expandera staden. Eftersom det kändes som vi höll på att somna under bussturen så var det dags att leta upp lite middag och sen traska tillbaka till hotellet för sömn.    
Efter en natts sömn och lite havregrynsgröt så var vi på gång igen. Vi mötte Hjalmar vid tunnelbanan och åkte till Yuyuan garden. Det är ett kvarter med ett myller av gator och försäljare men också en liten park i mitten med tehus ringlande stigar. Inte så mycket av gräsmatta och träd mer små dammar och stengångar. Allt byggt få längesen i kinesisk byggstil. Vi gick omkring ett bra tag innan vi tog oss ut från myllret och vidare till en stor kamera butik. Vilket inte visade sig vara en kamerautrustning utan snarare ett varuhus på fem våningar med massor av små kamerabutiker som sålde typ samma saker. Jag köpte en kamerarem till nya kameran och sen kände vi oss nöjda. 

 Sen började jakten på lunch. Man kan säga att jag ställer till det lite. Lite kräsen och dessutom allergisk, dålig kombo. Men vi hittar små ställen där det finns någorlunda ren mat och sen är det bara att äta och se glad ut. Ris och bananer är annars ett bra alternativt. När vi fått tag på lite lunch så åkte vi till stadsdelen Tianzifang där smala gränder ringlar sig fram och är fyllda av små souvernirbutiker och turister som tar selfies (ja vi har också köpt en selfiepinne för att smälta in i massa ). Emil blundade hört för de högst tillfälligt permanenta elkabellösningarna som ringlade ovanför våra huvuden.  

 

Efter detta blev vi törstiga och tog oss till området Xintiandi där restauranger trängs. Man kan få allt från bratwurst till hippa kinesiska nudlar. Vi hittade en bar där vi vilade fötterna och drack en öl och en Cola. Medan vi satt där funderade vi på om vi skulle åka upp i en av skyskraporna. Det finns utsiktsplatser i de flesta men det kostar ganska mycket att åka upp dit. Emil hade läst om en bar som låg högt upp i Shanghai Financial Center så vi tog oss dit. Uppe på 87:de våningen hittade vi en tyst liten bar med riktigt häftig utsikt och för mindre pengar än entré för tre personer på utsiktsvåningen så tog vi en drick och njöt av utsikten medan solen gick ner. Smogen i Shanghai gjorde att utsikten inte var glasklar men hyfsat långt såg vi. Nere på marken igen var det svårt att inse hur högt det egentligen är.  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *