Xi’an dag 2

Vi sov länge idag, klev upp först vid 10.00. Det är hårda sängar och hårda kuddar, bäddmadrasser har jag inte sett hittills. Det tär tur vi rör på oss mycket under dagarna annars hade kropparna stelnat totalt.  

 Regnet hängde i luften när vi lämnade vandrarhemmet. Vi hade läst om ett Starbucks vid Bell Tower vilket är i centrala Xi’an. Vi bökade gå. Man ser mycket av en plats när man går och det kan vara trevligt. Stan har två tunnelbanelinjer men de håller på att bygga 5 -6 till, nedgångarna är dock svåra att hitta men vi tänkte att vi kanske passerade någon på vägen.  

På vägen till Bell Tower passerade vi de muslimska kvarteren och Drum Tower. Drum Tower byggdes 1380, den stora trumman i byggnaden slogs på när solen gick ner och markerade dagens slut. Bredvid Drum Tower låg tidigare Bell Tower vars klocka slog vid soluppgången för att markera dagens början. De byggdes samtidigt men Bell Tower flyttades på 1500-talet, den stod nämligen i stadens mittpunkt och när staden växte så ändrades mittpunkten och därför flyttades tornet.

Idag är ungefär 9 miljoner människor skrivna i Xi’an men det bor fler människor som inte är skrivna här. Stan var en annan känsla än Shanghai. Vi ser inte så många västerländska turister. Det talas sämre engelska här men alla är trevliga och försöker göra sig förstådda. Det är inte en stressad känsla i stan utan folk flanerar. Priserna i galleriorna är som hemma men det gör inte så mycket, kläderna är för små ändå och vi är inte ute efter så mycket shopping. Maten är billigare än i Shanghai, igår åt vi middag för 50 kr och idag åt vi lunch för 40 kr. Då inkluderar det en flaska vatten och en flaska Cola. Jämför det med fikat på Starbucks; 80 kr för en bryggkaffe, en islatte, en muffins och två klubbor. 

 Nu ligger vi i sängen på vandrarhemmet och hoppas på lite ström så vi kan få igång AC:n och även ta en varm dusch.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *